Högkänslig - HSP

HSP (Highly Sensitive Person)

           

Att vara empatisk!

 2012-03-25    21:22:50   av:Högkänslig - HSP
Högkänsliga personer har en förmåga att känna av andra människors känslor. Vilket är en av våra gåvor. Problem uppstår dock när du är högkänslig och gör detta utan att du förstår det.

Under många år trodde jag att jag var bipolär då mitt humör kunde skifta som dag och natt, mellan svart och vitt under loppet av några minuter jag till och med sekunder.

Lite visste jag om hur vi människor påverkar varandra (och det hela tiden) och tanke slog mig aldrig när jag var kring andra människor. Helst ville jag bara fly hem där jag var trygg.

Om du ofta upplever stora skiften i ditt humör så bli inte förvånad om det är andras känslor vi känner. Det här är inte något du behöver vara högkänslig för men vi tenderar att registrera det lättare genom vår känslighet.

Men det är en viktig kunskap för är vi ovetandes och känner detta i våra egna kroppar är de lätt att tro att det är vårt och då har vi tagit in det för långt.

Om du är ute bland människor och får starka reaktioner fokusera på att bibehålla en lugn med hjälp av djup andning. Då du slappnar av har dessa känslor inte en chans att fästa sig vid dig.
Om du däremot spänner dig och stretar imot och försöker motverka dessa energier så stoppar du ditt eget flöde.

När vi gör det stagnerar vi och det är vad som gör att vi tar med oss andras känslor hem efter olika möten. Det här kräver övning men är inte alls omöjligt att göra något åt.

Är vi helt ovetandes om hur påverkbara vi är så är det lätt att överse hela processen. Försök därför vara medveten om din egen andning som ett första steg och låt allt som kommer emot dig bara passera.

Slappna av och känn hur du genom din medvetna andning och ditt eget flow frigör dig.

Ett frö som ger en lika stor fördel!

 2012-03-18    22:29:07   av:Högkänslig - HSP
När jag jobbade på ett fängelse var jag ofta ganska irriterad över att många interner försökte manipulera mig på alla möjliga sätt.

Jag tröttnade på att bli irriterad och började istället studera vad det var som hände och det var oerhört spännande att uppdaga hur vi alla håller på med detta med mer eller mindre intensitet. Men det skapade ett sug för mig att bli mer medveten om när och hur det sker.

Ofta fick jag en känsla av att något inte stämde eller inte var helt ok när det skedde. Det här ledde till att jag började lita mer och mer på min egen inre stämma.

Jag måste knyta det samman med det Napoleon Hill skrev en gång: "EVERY FAILURE BRINGS WITH IT THE SEED OF AN EQUIVALENT ADVANTAGE". Vilket betyder att alla misslyckanden för med sig ett frö av en lika stor fördel.

Så vad är då den här motsaten och lika stora fördelen när det gäller manipulation?

Det är din möjlighet att stanna upp och att bli medveten om vad det är som sker. Är du högkänslig känner du antagligen det här ganska enkelt då vi ofta är väldigt intuitiva.

Tänk dig där när du möter människor och ta den där känslan på allvar. Gnisslar det någonstans så gå djupare och fråga vad det är som sker. Lita på din intution! Då stärker du din egen inre kraft!


Högkänslighet - en gåva!

 2012-03-13    19:57:48   av:Högkänslig - HSP
Pratade med forskaren och psykologen Elaine N Aron som skrivit ett antal böcker om ämnet HSP.

Vi var rörande överrens om att det nu är dags att fokusera på det positiva med dessa känslighets drag.

När vi lever i en värd av ca 80% som icket högkänsliga är det inte konstigt om vi ofta möts med blickar eller kommentarer när vi pratar om hur det är att vara känslig.

Få tänker kanske över att det är en gåva på många sätt.

Nu har undersökningar visat att de högkänsliga barn som växer upp i trygga och kärleksfulla miljöer ofta blir väldigt framgångsrika individer då de är naturligt empatiska och kan se och inkludera andra.

Även inom djurriket är de mest känsliga hästarna de som blir ledarna i flocken då de är mer uppmärksamma på faror och således kan varna de andra i flocken.

Inte så illa att vara högkänslig alltså :)

Tror du på din egen kraft?

 2012-03-09    16:28:11   av:Högkänslig - HSP
Många av oss har kanske växt upp i en miljö som gjort dig kraftlös. Har vi liten eller ingen förståelse för den egna kraften är det många gånger lättare för oss att ge bort den till andra.

Kraft är dock något som vi alla äger och som vi kan kultivera inom oss. Precis som all annan förändring sker det sällan över en natt men möjligheten ligger alltid hos oss.

Det är heller inte något som vissa människor har patent på. Snarare handlar det om att de som använder sig av den har jobbat för det och fått utdelning.

Men det som väcker vår kraft är främst det som vi anser värt att jobba för. När du drivs av din passion är det sällan någon som KAN stoppa dig.

Vet du vad din passion är? och jobbar du för den? Det är det bästa sättet att uppdaga och leva ut din kraft!

Ta dig själv på allvar. Sitt med dina egna svar. Använd dem och gå vidare!

Fin helg!
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!